Koffiemachine schoonmaken voor vakantie

Koffiemachine schoonmaken voor vakantie

Het is weer zover! De vakantietijd staat weer voor de deur. Ga je op vakantie en past jouw espressomachine niet in jouw koffer? Heel belangrijk om deze voordat je op vakantie gaat goed schoon te maken. Alleen dan behoud je de heerlijke smaak van koffie en gaat jouw apparaat langer mee. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kan doen? Lees dan gerust verder, wij leggen het je stap voor stap uit.

1. Haal de machine leeg

De eerste stap van het schoonmaken is het leeghalen van de machine. Leeg het lekbakje en de container voor het koffiedik en spoel de losse onderdelen goed af met warm water. Haal als je op een langere vakantie gaat ook het waterfilter en de koffiebonen uit het koffiezetapparaat. Ga je alleen een paar dagen weg? Dan kun je het filter ook tijdelijk in de koelkast bewaren. 

2. Ontkalk het apparaat

Bij het ontkalken van het apparaat is het belangrijk om eerst het waterfilter te verwijderen. Voeg daarna water toe in het reservoir en voeg daar ontkalkingstabletten aan toe. Het oplossen van de tabletten duurt vaak ongeveer 5 minuten. Daarna kun je het ontkalkingsprogramma gaan starten. Heb je een Jura machine? Dan heb je dit programma er standaard op zitten. Anders zul je zelf een aantal bakken koffie moeten zetten totdat het water op is. Was jouw machine echt aan een schoonmaakbeurt toe? Dan kan een koffiemachine borstel ook nog handig zijn om te gebruiken, hiermee verwijder je hardnekkig vuil uit de leiding.

Let op: gebruik geen azijn! De kalkaanslag verdwijnt hierdoor niet en jouw apparaat kan beschadigen.

3. Een doekje over de machine en de melkopschuimer

Met een vochtig doekje kun je de machine van de buitenkant eenvoudig schoonmaken. Ga eventjes langs alle onderdelen en besteed wat extra aandacht aan de melkopschuimer. Hier blijven vaak melkresten aan vast zitten.

4. Haal de stekker uit het stopcontact

De laatste stap is misschien wel de makkelijkste: de stekker uit het stopcontact halen. Hiermee voorkom je eventuele schade bij onweer of ‘lekstroom’.

Dit waren alle stappen voor het schoonmaken van jouw machine voordat je op vakantie gaat. Met deze stappen geniet je bij terugkomst van vakantie als eerst van jouw eigen vers kopje koffie. 

 


Marloe van Dijk