BonneBella’s TheeTips!

Gebruik alleen kwaliteitsthee.

Net als koffie is thee een vers product. Voor het zetten van een goede kop thee is de kwaliteit van het gebruikte product van het allergrootste belang. Er kan gekozen worden voor zakjes of losse thee. Het is wat je zelf makkelijk vind en gewend bent. In de horeca werken we met voorverpakte porties, thuis is het ook mogelijk en leuk om te experimenteren met losse thee. Kwaliteit heeft niets te maken met de verpakking, wel met het merk wat je kiest. Losse thee is de laatste tijd gelukkig wel meer in opkomst in de horeca en dat maakt dat je klanten meer beleving halen uit een kopje thee!

Thee tips

Zorg voor een schone theepot.

Wanneer thee een poos in de theepot blijft, vormt zich een tanninelaag. Hierdoor krijgt thee een bittere smaak naar verloop van tijd. Daarom is het aan te raden om de theepot regelmatig grondig te reinigen met kokend water waaraan je twee lepels natriumbicarbonaat toevoegt. Op die manier krijgen bittere nasmaakjes geen kans. Gebruik een vaste waterkoker en reinig hem goed voordat je thee gaat zetten. Verwarm de theepot ook voor met heet water. Zo blijft het theewater langer op temperatuur in de pot en kan de thee beter trekken. Ook is het af te raden om de gebruikte theepotten en glazen in de vaatwasser te reinigen.

Start met vers koud water !

Je start het beste met vers koud water. Kraanwater wordt over het algemeen het meeste gebruikt, maar met bijvoorbeeld bronwater krijg je een smakelijker resultaat. Gefilterd kalkarm water verbetert de smaak van de gebruikte thee duidelijk. Als je met een waterkoker werkt, reinig hem dan goed voordat je begint. Ook na het koken van het water, spoel je de waterkoker schoon. Werk je met een espressomachine of cooker, dan heb je natuurlijk weinig invloed op het systeem. Je kan er dan voor zorgen dat de ontkalker van je machine goed is bijgehouden en juist zijn werk doet.

Gebruik de juiste hoeveelheid thee.

Theezakjes bevatten precies de goede dosering voor 1 consumptie. Gebruik je losse thee, dan is 1 theelepel per persoon plus een extra lepel ‘voor de pot’ voldoende. Natuurlijk kun je bij losse thee de maak aanpassen naar je eigen wensen. Je drinkt je thee zoals je zelf wil!

Laat de thee voldoende trekken.

Het is van belang om het theearoma voldoende tijd te geven om los te komen. Hiervoor doe je eerst de thee in pot en giet er vervolgens het net niet kokende water op. Dan laat je de thee drie tot vijf minuten trekken. Algemene stelregel hierbij: hoe grover de thee, hoe langer tijd de thee nodig heeft om z’n volle aroma te ontwikkelen.

Theegoed roeren!

De pot of het kopje met thee enkele malen in de ene richting en vervolgens een paar keer in de andere richting draaien zorgt ervoor dat thee en water optimaal vermengd worden.

Serveer de thee zo snel mogelijk uit.

Thee die te lang blijft staan, krijgt een bittere nasmaak. Laat thee niet langer dan 10 minuten in het kopje of de pot staan voor u hem drinkt.

Groene thee….

Belangrijk bij groene theemelanges is dat u niet direct het zakje in het kokende water dompelt. Groene thee behoud zijn vitamines en aminozuren het beste wanneer u het theewater laat afkoelen tot zo’n 80 Graden. Men drinkt groene thee vaak om zijn gezonde werking. Juist wanneer de groene thee met kokend water wordt gezet, breken deze gezonde substanties af. Even wachten dus, water laten afkoelen en wanneer je het theeglas of de theepot met je handen kunt vasthouden: het zakje erin!


Andre Fieten